NEREUS: New Energy and Resources from Urban Sanitation

Thema
Energie- & Grondstoffenfabriek, Innovatie / nieuwe technieken

Samenvatting
In het NEREUS-project van Evides wordt in een testopstelling gewerkt aan het terugwinnen van water, nutriënten en energie uit afvalwater. Het afvalwater wordt in diverse stappen (fijnzeef, elektrocoagulatie, nanofiltratie, omgekeerde osmose) opgewerkt tot irrigatiewater. Er worden er nutriënten teruggewonnen (fosfaat, ammonium en C-bron voor denitrificatie) en er worden verschillende manieren getest om energie uit het water te winnen. De testopstelling van Evides Industriewater staat sinds februari 2019 in de Delft Blue Innovations onderzoeksfaciliteit.

Het onderzoek is onderdeel van het Europese project NEREUS, dat het inzetten van innovatieve technologieën voor het hergebruik van water, energie en nutriënten uit afvalwater in een stedelijke context stimuleert.

Er is al veel innovatieve technologie beschikbaar om ook in steden de waterketen te sluiten en waardevolle grondstoffen (energie, water en nutriënten) efficiënt te gaan hergebruiken. Toch worden deze mogelijkheden zeer beperkt gebruikt in de praktijk. Om te laten zien dat deze technologieën werken en daarmee een breder gebruik te stimuleren werd het Interreg 2-Zeeën-project NEREUS (‘New Energy and Resources from Urban Sanitation’) opgezet.

Dit project is gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-Programma 2014 – 2020, gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info vindt u op
https://www.interreg2seas.eu/en/nereus .

Start
Februari 2019

Eind
December 2020

Onderzoeker
- Paula van den Brink Project leader NEREUS, Evides Industriewater
- Han van de Griek Process Engineer Evides Industriewater
- Tessa Steenbakker Process Engineer Evides Industriewater
- Otto Schepers Process Engineer Evides Industriewater
- Salah Alz

Organisatie

- Evides Industriewater

Links

https://www.evidesindustriewater.nl/nereus
https://www.nereus-project.eu/about

Contact

Paula van den Brink
[email protected]